2024. január 15.

A versenypályákon ’Morizo’ néven ismert Akio Toyoda, a Toyota igazgatótanácsának elnöke személyes részvételével fejlesztett LBX Morizo RR Concept világpremierjét a 2024-es Tokiói Autószalonon tartották. Ez az új LBX kompakt crossover különleges, sportosságra kihegyezett változata, amelynek megszületése felett a vállalatalapító Kiichiro Toyoda unokája, a vállalat történek legsikeresebb időszakát elhozó vezető Akio Toyoda személyesen bábáskodott, a cégvezér ugyanis szenvedélyes autórajongó és mesterpilóta is.

Az autó lelkeként szolgáló 305 lóerős (224 kW), turbófeltöltős és intercoolerrel ellátott 1,6 literes háromhengeres motor Direct Shift nyolcfokozatú automata sebességváltóval és elektronikusan vezérelt, állandó összkerékhajtással van szerelve. Az autó látványos sportos formavilágát tovább hangsúlyozzák az egyedi, exkluzív „Morizo” aláírással ellátott részletek. A Tokiói Autószalonon a Lexus standján az LBX Morizo RR Concept mellett helyet kapott a limitált kiadású akkumulátoros elektromos RZ 450e F SPORT Performance tanulmány, és a vadonatúj GX 500 Overtrail JAOS tanulmány is látható lesz, amelyet a JAOS SUV utángyártott alkatrészekre specializálódott vállalattal közösen alkottak meg.

 

Lexus LBX RR Morizo 8

 

Az LBX Morizo RR Concept a Tokiói Autószalonon debültált, mint a Lexus vadonatúj kompakt crossoverének újraértelmezett, nagyteljesítményű verziója, amely a vezetőre és a vezetési élményre helyezi a hangsúlyt. Ugyanakkor a koncepció megőrzi a márkára jellemző alapvető, kifinomult vezetési élményt és formatervezést. Az LBX konvenciókat felrúgó jellegének újabb dimenzióját adja, hogy a koncepciómodell a Toyota igazgatósági elnöke és mesterpilótája, Akio Toyoda – más néven „Morizo” – közvetlen közreműködésével készült. Toyoda elnök személyes betekintést nyújt a projektbe egy rövid videóban, amely az alábbi linken tekinthető meg: Lexus | Morizo Documentary

 

Lexus LBX RR Morizo 12

 

Az LBX Morizo RR Conceptet egy turbófeltöltős, intercoolerrel ellátott soros háromhengeres motor hajtja, amely 305 lóerős (224 kW) maximális teljesítményre képes, és mind a négy kereket elektronikusan vezérelt rendszeren és Direct Shift nyolcfokozatú automata sebességváltón keresztül hajtja. Az autó minden kulcsfontosságú elemét a teljesítményre hangolták, beleértve a részleteket, a karosszériát, a felfüggesztést és a gumiabroncsokat. Az aerodinamika optimalizálása érdekében a fejlesztőcsapat a nagysebességű repülőversenyek világából származó technológiákat alkalmazott. A Lexus és a Toyota Gazoo Racing autószalonon való jelenlétének témájához igazodva a koncepciót egyedi részletekkel láttál le. Morizo jellegzetes sárga színe megjelenik az egységes orsó formájú hűtőrácson, a féknyergek, a biztonsági övek és a díszlécek esetében is. Az eredmény egy olyan autó, amely a laza luxus érzését testesíti meg, és egy megbízható társ megnyugtató, élvezetes tulajdonságaival rendelkezik.

 

Lexus LBX RR Morizo 11

 

A Lexus LBX Morizo RR Concept főbb műszaki adatai

Alapot adó jármű

Lexus LBX

MÉRETEK

 

Hosszúság (mm)

4190

Szélesség (mm)

1845 (+20)

Magasság (mm)

1535 (-10)

MOTOR

 

Motorkód

G16E-GTS

Típusa

Soros 3 hengeres turbófeltöltővel és intercoolerrel

Max. teljesítmény (LE/kW @ fordulat)

305/224 @ 6500

Max. nyomaték (Nm @ fordulat)

400 @ 3250 – 4600

SEBESSÉGVÁLTÓ

 

Típusa

Direct Shift 8 fokozatú automata

Hajtás

Elektronikusan vezérelt állandó AWD

GUMIABRONCSOK

 

Mérete

235/45R19

FELFÜGGESZTÉS

 

Első

MacPherson rugóstag

Hátsó

Kettős keresztlengőkaros

FÉKEK

 

Elöl/hátul

Belső hűtésű tárcsa

SZÍNEK

 

Külső

Acélszürke és fekete

Utastér

Okkersárga

 

RZ 450e F SPORT Performance limitált kiadás

A RZ 450e F SPORT Performance különkiadás egy rendkívül exkluzív új szériamodell, amelyet a Lexus a 2023-as Tokiói Autószalonon bemutatott RZ Sport Conceptből fejlesztett ki.  Azért alkották meg, hogy bemutassa, milyen nagyszerű vezetési élményt nyújthat egy akkumulátoros elektromos SUV, amelynek teljesítményét a Lexus Shimoyama tesztpályáján Masahiro Sasaki profi pilóta csiszolta. A versenypilóta Yohsihide Muroya és csapata közreműködésével kifejlesztett számos aerodinamikai alkatrész, köztük szénszálas légterelők is növelik a jármű képességeit. További különlegességek közé tartoznak a 21” könnyűfém keréktárcsák, az újrahangolt rugók és lengéscsillapítók, valamint a Hakugin ezüst külső fényezés kék kiemelésekkel.

 Lexus LBX RR Morizo 1

 

GX 500 Overtrail „JAOS verzió”

A Lexus standján a Tokiói Autószalonon a hamarosan megjelenő vadonatúj GX egy különleges változatát, a GX 550 Overtrail „JAOS verzióját” is bemutatják. A SUV – amely szériaváltozatban még ebben az évben bevezetésre kerül Japánban és egyes kelet-európai piacokon – számos különleges funkciót kapott, amelyeket a JAOS, az AWD járművek utángyártott alkatrészeinek vezető beszállítója fejlesztett ki. Az eredmény pedig magáért beszél: még jobb vezetési élmény minden terepen és a tekintélyt parancsoló, robusztus megjelenés. Az új elemek közé tartozik az acél hatású első sárvédő – amely valójában erős, könnyű gyantából készült –, a védőelemek, a nagy oldalsó sárvédők, a megemelhető felfüggesztés és a csőszerű oldalfellépők.  A GX és az Overtrail projekt révén a Lexus célja, hogy az emberek a természettel harmóniában lévő, szabadtéri életstílus élményeit élvezhessék.